Aşil Tendon Kopması

Aşil Tendon Kopması

Aşil Tendonu Neresidir? Nasıl Yaralanır?

Aşil tendonu, bacağın arkasındaki baldır adelelerini topuk kemiğine bağlayan tendonun (kirişin) adıdır. Vücudun en kalın, en büyük yükünü alan tendonudur. Bu tendon aşırı gerilmeye bağlı kopabilir (rüptür). Taşıyamayacağı yüklere mağruz kalma ile veya dayanamayacağı gerilmelerde ani kopmalar oluşur.

Aşil Tendonumuzun Koptuğunu Nasıl Anlarız?

Genellikle sportif aktiviteler sırasında meydana gelen kopmalarda hastalar ani ve şiddetli bir kopma hissi, bazen sesle birlikte keskin bir bacak ve ayak bileği arkasında ağrı tanımlarlar. Yürüme güçlüğü çektiklerini ve topalladıklarını ifade ederler. Arkadan bir darbe geldiğini zannettiklerini söylerler.

Ağrı tarif edilen yerde şişlik, bazen morluk kendini gösterebilir. Ayak bileğini ileri doğru hareket ettirmede (gaza basma hareketi) güçlük, parmak ucunda yükselememe dikkati çeker.

Genellikle 30-40 yaş arası erkeklerde meydana gelir. Çoğunlukla basketbol, futbol ve tenis aktiviteleri sırasında görülür. Bazı ilaç kullanımlarının tendonun kopmasına meyil teşkil etmesi söz konusu olabilir. Muayene bulguları ile çoğu aşil tendon kopmalarının tanısı konulabilirken bazı olgularda manyetik rezonans görüntülemeden (MRI) yardım alınabilir.

Aşil Tendon Kopması

Aşil Tendon Kopmalarında Tedavi Nasıl Olmalıdır? 

Aşil tendon kopmalarının tedavisi şarttır. Kendi kendine tam iyileşmez ve sonuçta günlük yaşantıyı bozan sakatlıklar meydana gelir.

Tedavi iki şekilde yapılabilir;

  • Cerrahi tedavi : Ameliyatla tendonun karşılıklı dikilmesi genellikle tercih edilen yöntemdir.
  • Ameliyatsız tedavi : Alçı ve bu durum için özel tasarlanmış botlar kullanarak ve akabinde rehabilitasyon

programları ile ameliyatsız tedavi yapmak mümkündür. Bu şekilde enfeksiyon, yara sorunları ve ameliyata ait diğer olası risklerden korunmak mümkün olmasına rağmen yetersiz iyileşme sonucu tekrar kopma gibi dezavantajları da vardır.

Hangi tedavi seçilirse seçilsin özel rehabilitasyon programları, fizik tedavi yöntemleri, bacak kaslarını ve tendonun kendisini güçlendirme egzersizleri şarttır. Ortalama eski iş ve günlük yaşama dönüş 4-6 aydır.

 

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz