Dupuytren Hastalığı

Dupuytren hastalığı

Dupuytren Hastalığı Nedir ?

Dupuytren Hastalığı avuç içi derisinin altındaki zarın anormal kalınlaşmasıdır. Avuç içinde sert nodül ve kabarıklık oluşumları ile kendisini gösterir. Bazı hastalarda derinin altında parmakları çeken sert bantlar oluşur. Bu bantlar parmakları yavaş yavaş zamanla avuç içine doğru çeker. Çoğunlukla parmaklar avuç içine doğru çekildikçe avuç içi derisi de katlantılar yaparak sertleşir ve etkilenen parmakları tam açabilmek mümkün olmaz.

Dupuytren Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

Dupuytren Hastalığı’nın sebebi bilinmemektedir ama etkilenen zarın içindeki biyokimyasal faktörlerin sorumlu olduğu gösterilmiştir. Bu hastalık genellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerde oluşur. Dünyada en fazla kuzey avrupa ülkelerinde görülmektedir. Dupuytren Hastalığı’na neden olan bir travma ya da özel bir meslek uğraşısı ispat edilememiştir.

Dupuytren Hastalığında Şikayetler ve Bulgular Nelerdir ?

Dupuytren Hastalığı’nda aşağıdaki şikayet ve bulgular görülür:

  • Hastalık genellikle avuç içinde küçük ve sert nodüllerin oluşmasıyla başlar
  • Bu nodüller sıklıkla cilde yapışıktır
  • Bu nodüllerin yanına zamanla başka nodüller oluşarak bantlar meydana gelir
  • Oluşan bantlar parmaklara doğru ilerleyerek bir ya da daha fazla parmağı avuç içine doğru çekmeye başlar
  • Bu durumda elin yıkanması, eldiven giyilmesi, el sıkılması ya da elin cebe sokulması sırasında ciddi zorluklar oluşur
  • En fazla yüzük parmağı ve küçük parmak etkilenir
  • Bir çok durumda her iki el de etkilenir ama bir tanesi daha ileridir
  • Avuç içindeki bu sertlikler ve bantlar genellikle ağrı yapmazlar

Hastalığın ilerleme hızı önceden ön görülemez. Bazı hastalarda avuç içindeki küçük sertlikler ve başlangıç bantları uzun yıllar aynı seviyede kalırken, bazı durumlarda parmakları kısa zamanda bükecek kadar kötüleşebilir. Genellikle ileri derece etkilenen ellerin, erken yaşta başlayan hastalıklar olduğu görülmüştür.

Dupuytren hastalığı
Dupuytren hastalığı

Dupuytren Hastalığında Tedavi Nasıl Olmalıdır ?

Dupuytren Hastalığı’nda eğer sadece avuç içinde küçük sertlikler varsa, parmakların açılamamasına neden olan bantlar gelişmemişse hastalar sadece gözlemlenir. Fakat parmaklar tam açılamıyorsa, avuç içine doğru çekilmeler başlamışsa ameliyatla tedavi gerekli olabilir. Kullanılan birçok cerrahi teknik vardır. Hastalığın seviyesine göre, elin etkilenme derecesine göre, hangi parmakların ne kadar bükülmüş olmasına göre ameliyatın şekli doktorunuz tarafından anlatılır. Ameliyatın amacı parmağın pozisyonunu düzeltmek ve fonksiyonunu arttırmaktır. Ameliyata rağmen hastalık daha sonra tekrarlayabilir ve yine avuç içine doğru çekilmeler başlayabilir.

Tedaviyle ilgili birkaç özet not :

  1. Avuç içinde bir sert nodülün görünmesi ameliyat gerekliliğini göstermez ya da hastalığın ilerleyici olacağı anlamına gelmez.
  2. Ameliyatla ideal düzeltme, hafif durumlarda başarılır. İlerlemiş durumlarda tam düzeltme bazen başarılamayabilir. Özellikle parmağın uç eklemleri etkilenmişse o zaman ameliyatla tam düzeltme mümkün olamayabilir.
  3. Çok ileri dercede parmakların avuç içine doğru bükük olduğu durumlarda parmaklar düzeltildikten sonra cilt eksiklikleri meydana gelip cilt yaması konması gerekebilir.
  4. Ameliyattan sonra bakım ve parmağın fonksiyonunun tekrar sağlanması için değişik atellerin kullanılacağı fizik tedavi yöntemleri gerekir.

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz