Kübital Tünel Sendromu

Kübital Tünel (Ulnar Oluk) Sendromu Nedir ?

Kübital tünel sendromu dirseğin iç tarafından geçen ulnar sinir denilen yapının gene dirsek seviyesinde sıkışması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.  Ulnar sinir, dirseğin iç tarafındaki kemik çıkıntısının (medial epikondil) altından geçer. Sinirin geçtiği bu tünele ulnar oluk (kübital tünel) denir. Oluğun içinde sinir direkt olarak kemik ile yakın temastadır ve basınç altında kaymaya elverişli bir durumda yer alır.

Eğer bu tünelde sinir sıkışırsa;

  • elde uyuşma,
  • ağrı ve
  • güç kaybı ile karakterize klinik durum oluşur.
kubital tunel sendromu
kubital tunel sendromu
kubital tunel sendromu

Kübital Tünel ( Ulnar Oluk ) Sendromunun Sebepleri Nelerdir ? 

Sinirin üzerindeki basınç birçok sebebe bağlı olarak artabilir:

  • Sinir, altında kemiğin yer aldığı ve üzerinde çok kalın sert bir koruyucu tabaka olan dar bir tünelde seyrettiği için sıkışmaya maruz kalabilir. Bu sebeplerden dolayı masa başında uzun süre çalışanlarda, dirseğin iç kısmına sürekli baskı gelenlerde veya klavyenin çok yakın olması nedeni ile uzun süre dirsek bükük vaziyette tutma alışkanlığı olanlarda sinir baskı altında kalabilir.
  • Bazı hastalarda dirsek bükülüp açıldıkça sinir, iç taraftaki kemik çıkıntısının (medial epikondil) üzerinden atlama yapabilir. Bu da sürekli bir durum yaratıyorsa sinirde bir rahatsızlık oluşabilir.
  • Bazen dirseğin iç tarafında sinirin geçtiği oluğun üzerini kaplayan bağ dokusu da kalınlaşıp siniri sıkıştırabilir. Sinirin üzerindeki basınç belli bir düzeyi ve süreyi aşarsa sinirin fonksiyonu bozulur ve kübital tünel sendromu oluşur.

Kübital Tünel ( Ulnar Oluk ) Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Kübital tünel sendromunda hastaların sıklıkla dile getirdikleri şikayetler aşağıdaki gibidir:

  • Dirsekte, ön kolda, elde ve/veya parmaklarda uyuşma
  • Karıncalanma
  • Ağrı
  • İğnelenme, elektriklenme

Uyuşma ve karıncalanma çoğunlukla yüzük ve küçük parmaklarda olur. Şikayetler sinirin üzerinde basınç artarsa şiddetlenir. Telefon tutma, uzun süre klavye yakın bir şekilde çalışma, kitap veya gazete okuma veya uykudaki gibi dirsek bükük pozisyonda kaldığı zaman şikayetler artar. Bazı hastalar ellerinde zayıflık, güçsüzlük, beceriksizlik hissederler ve ellerindeki cisimleri düşürdüklerini ifade ederler. İleri derece olgularda parmaklarda duyu kaybı ve el içi kaslarda erimeler de olabilir.

Kübital Tünel ( Ulnar Oluk ) Sendromunda Tanı Nasıl Konulur ?

Doktorunuz ulnar sinirin hem duyu hem de motor fonksiyonunu muayene eder ve sinir iletiminde dirsek seviyesinde bir problem olup olmadığını anlar. Guatr veya şeker hastalığı gibi diğer sağlık problemlerinizin varlığını sorgular. Kübital tünel sendromunun varlığından şüphelenirse durumu ve şiddetini ortaya koymak için EMG (elektromyografi) denen sinir ileti çalışması testini isteyebilir. Bu test sinirlerin başka problemlerinin ayırıcı tanısını yapmak için de faydalıdır.

Kübital Tünel ( Ulnar Oluk ) Sendromu Nasıl Tedavi Edilir ?

  • Eğer muayene ve EMG ile sinirin baskı altındaki durumunun çok ileri derecede olmadığı ortaya konursa, günlük kullanım sırasında dirseğin duruş ve konumuna dikkat edilmesi, dirseğin sert zemine temas ettirilmemesi, iç tarafına çeşitli yastıkçıklar kullanarak kemik çıkıntısının ve sinirin korumaya alınması ile şikayetler azaltılabilir.
  • Çeşitli fizik tedavi metodları ile sinirin rahatlatılması, gerginliğinin azaltılması, çevresinde oluşmuş ödemin geçirilmesi de söz konusu olabilir.
  • Gece dirseğin bükük pozisyonuna bağlı şikayetler geçmiyorsa gece atel kullanımı faydalı olabilir.
  • Eğer şikayetler ileri dercede ise veya yukarıda bahsedilen yöntemler ile geçmiyorsa sinirin üzerindeki baskının ortadan kaldırılması cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Ulnar oluğun üzerini kaplayan kalınlaşmış bağ dokusu açılarak sinir rahatlatılır. Bazen sinirin yerini de değiştirmeyi gerçekleştirecek ameliyatlar söz konusu olabilir. Ameliyat genellikle yatışsız (out-patient) yapılan bir işlemdir. Aynı gün hastaneden çıkmak mümkün olabileceği gibi hastanede bir gece kalmak da söz konusu olabilir. Ameliyattan sonra genellikle dirsekte 10-15 gün kalan bir pansuman olur ama hastalar ellerini hemen kullanabilirler. 12-13 gün sonra dikişlerin alınmasının ardından birkaç hafta daha ağır kaldırma, zorlama ve ağır işleri yapmaması tavsiye edilir. Fizik tedavi gerekli olabilir. Uyuşma ve karıncalanmanın ameliyattan hemen sonraki sürede geçmesi beklenir. Eğer ameliyat öncesi kas güçsüzlüğü veya kas erimesi varsa elin kuvvetlenmesi zaman alabilir.

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

kubital-tunel-sendromu-ulnar-sinir-tedavisi
kubital-tunel-sendromu-ulnar-sinir-tedavisi

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz