Tenisçi Dirseği

Tenisçi Dirseği Hastalığı

Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi dirseği, dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısına yapışan kasların yırtığına ve inflamasyonuna bağlı gelişen bir durumdur. Etkilenen bu kaslar el bileğini ve parmakları kaldıran kaslardır. Bu durumun tıbbi literatürdeki adı “lateral epikondilit” tir. Yırtılan bu kas lifleri iyileşme yetersizliği göstermekte, iyileşemeyen yırtık güçsüzlük, zayıflık ve ağrı yapmakta, ağrı da elin ve kolun kullanılmasına engel olmaktadır. Daha çok 30-50 yaşlar arasında görülmektedir.

Tenisçi Dirseğinde Şikayetleri Nelerdir ?

  • Dirseğin dış tarafındaki kemik çıkıntısı üzerinde sızı, yanma
  • Bir cisim kaldırma sırasında ağrı
  • Bir objeyi kavrama ile acı
  • Çevirme gibi elin ve dirseğin günlük aktivitelerde kullanılması sırasında şiddetli ağrı
  • Etkilenen adalelere bağlı bazı hastalar el ve el bileği hareketlerinde zayıflık hissi

Tenisçi Dirseğinin Sebebi Nedir ?

İki ana sebebi vardır:

  1. Aşırı kullanma
  2. Travma

Dirsekte ağrılı noktaya yapışan kasların aşırı kullanılması, ağır cisim kaldırılması ve zorlanması soruna neden olabilir. Bu zorlanma tenis oynama gibi sporla ilgili olabilmesine rağmen ağır kaldırma, tekrarlayıcı kavrama, çevirme ve bastırma işi yapan kişilerde daha çok görülür. Ağrıyan dirseğin dış tarafına gelen travmalar da sebep olabilir.

Tenisçi Dirseği Hastalığı

Tenisçi Dirseği Nasıl Teşhis Edilir ?

Tenisçi dirseğinde şikayetlere neden olabilecek mesleki aktivitelerin veya hareketlerin varlığı sorgulanır. Etkilenen bölgeye bastırmakla ağrı olması, o bölgenin inflamasyonunu ve potansiyel doku hasarını gösterir. Muayene sırasında uygulanan bazı manevralar ile ağrı olması da tanı koydurabilir.

Tenisçi Dirseği Nasıl Tedavi Edilir ?

Tedavi genellikle şikayetlere neden olan aktivitelerin kısıtlanması ile başlar. Şikayetler devam ederse, söz konusu yerdeki inflamasyonu azaltmak ve baskılamak için anti-inflamatuar ilaçlar, buz uygulaması yapılabilir. Ayrıca bu rahatsızlık için tasarlanmış dirseklikler kullanılabilir. Hastalıklı bölgeye ilaç enjeksiyonu uygulanabilir. Fizik tedavi yöntemleri önerilebilir. Şok dalgası tedavisi denenebilir. Eğer 6-12 ay usulüne göre uygulanan tüm bu tedavilere rağmen cevap alınamazsa, cerrahi tedavi önerilmektedir. Cerrahi tedavinin amacı, iyileşme yetersizliği olan dirsekteki adale yırtığına yapılacak müdahaleler ile iyileşmenin sağlanmasıdır. Açık veya artroskopik ameliyatlar söz konusudur.

 

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz