Boksör Kırığı

Boksör Kırığı Nedir?

Boksör kırığı, elin tarak kemiklerinin, küçük parmak tarafında olanının boyun kısmında oluşan kırıktır.

Genellikle sert bir cisme yumruk sıkar vaziyette vurma neticesi oluşur. Sert bir düşme sonucunda ele alınan darbeler, elin sıkışması veya bazı fiziksel sporlarda oluşan darbeler de boksör kırığına sebep olabilir. Genellikle sağlıklı bireylerde görülen bu kırıklar, kemiği zayıflatan bazı durumlarda daha kolay meydana gelir.

Boksör Kırığında Şikayetler Nelerdir?

  • Çoğunlukla kırık oluştuğu zaman kemikte bir açılanma meydana geldiği için elin üzerinde bir şişlik, tepemsi bir çıkıntı oluşur.
  • Boksör kırığı olan hastanın küçük parmağının gerisinde daha fazla olmak elde ağrı, hassasiyet, şişlik ve özellikle 4. ve 5. parmaklarda olacak şekilde hareket kısıtlılığı veya zorluğu oluşur.
  • Küçük parmağın gerisindeki topuz yok olabilir.
  • Elin üzerinde bir uyuşukluk veya donukluk hissi olabilir.
  • Etkilenen bölgede morluk ve ciltte sıyrılmalar meydana gelebilir.
prof dr eftal gudemez boksor kirigi tedavisi el cerrahisi mikrocerrahi
Boksör Kırığı Röntgen Görüntüsü
Boksör Kırığı Röntgen Görüntüsü

Boksör Kırığının Tanısı Nasıl Konulur?


Boksör kırığında doktor eli muayene ettikten sonra çekeceği röntgen ile tanıyı koyar.

Eğer gerekirse ileri tetkik isteyip kırıktaki açılanmayı tespit etmeye çalışır

Boksör Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Böyle bir yaralanma olduğu zaman ağrıyı geçici olarak azaltmak ve şişlikle mücadele etmek için soğuk uygulama yararlı olur. Doktor görmeden önce eli kalp seviyesinden yukarıda tutmak da şişliği azaltmak için önemlidir. Kırık elle uzun süre idame etmeye çalışmak kemiğin kendisinde ve kaslarda, damarlarda, tendonlarda, ligamentlerde veya sinirlerde hasar gelişmesine neden olup elde kalıcı eğriliklere ve fonksiyon kısıtlılığına neden olabilir.

Tedavide amaç, mümkün olduğu kadar kırığı düzelterek normal anatomik yapıyı tekrar sağlamaya çalışmak, doğru bir şekilde kaynamasını temin etmek ve elin eski fonksiyonel düzeyine dönmesini sağlamaktır. Eğer kırık yapılacak olan manipülasyonlarla düzeltilebiliyorsa alçı yada atel gibi bir tespit materyaliyle kaynama oluncaya kadar pozisyon korumaya alınır. Yapılan müdahalelere rağmen düzeltilemeyecek kadar açılanmış bir kırık varsa cerrahi tedaviler söz konusu olabilir. Cerrahi tedavide açık yada kapalı olarak kırık yerine konduktan sonra değişik çiviler, vidalar yada plak sistemleriyle kırığı tespit etmek mümkündür.

Kırığın iyileşip elin normal işlevselliğini geri kazanması genellikle 10 – 12 hafta sürer. Fakat iyileşme süreci hastadan hastaya farklılık gösterebilir Genel sağlık durumu ve kırığın şekli gibi faktörler de bu sürenin değişmesine neden olabilir.

 

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

Boksör Kırığı Sonrasında Fizik Tedavinin Yeri Nedir?

Elin alçı içinde uzun süre beklemesine veya ameliyat sonrası erken dönem etkili hareketlendirmemeye bağlı olarak ciddi sıkıntılar oluşabilir.

Bunlar:
  • Hareket kabiliyetinin azalması, sertlikler<
  • Kuvvet kaybı
  • Şişme
  • Ağrı

olarak sıralanabilir. Fonksiyon kısıtlılığına neden olabilecek bu sorunların oluşmaması amacıyla veya tedavisini yapmada fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir.

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz