Dirsek Kırığı

prof dr eftal gudemez el cerrahisi dirsek kirigi cesitleri tedavileri

Dirsek Kırığı Nedir? Nasıl Oluşur?

Dirsek eklemi, kemik ve yumuşak doku yapısı olarak vücudun karmaşık eklemlerinden birisidir.

Dirsek kırığı, el üzerine düşme sonucu veya dirseğe gelen direkt darbelerle ya da kolun döndürülerek / dönerek (rotasyon şeklinde) yaralanmalarıyla dirsek kırığı oluşabilir. Bu tip travmalarda kırık oluşmasa bile dirsekte incinme, bağ kopmaları ya da çıkıklar meydana gelebilir.

Dirsek Kırıklarında Şikayetler ve Muayene Bulguları Nelerdir ?

  • Dirsek çevresinde ağrı, şişlik, morluk, hareket kısıtlılığı gibi şikayetler olabilir.
  • Dirsek hareketleri sırasında bir ses duyma, bir kıtırtı ya da bir atlama hissi olabilir.
  • Dirseğin etrafında açık yaralanma görülebilir (enfeksiyon başta olmak üzere ciddi sorunlara adaydır).
  • Dışarıdan dirseğin şeklinin bozulmuş görülmesi veya bir deformasyon görüntüsü de kırık varlığını işaret edebilir.
  • Elde uyuşukluk veya soğukluk, beraberinde sinir ya da damar yaralanması ihtimalini akla getirir.
prof dr eftal gudemez el cerrahisi dirsek kirigi tedavisi
El cerrahisi dirsek kirigi nasil anlasilir

Dirsek Kırığının Tanısı Nasıl Konulur?

Doktor dirseği muayene eder. Muayene bulguları bir kırığın varlığını işaret ediyorsa yapılacak röntgen incelemeleriyle kırık anlaşılmaya çalışılır.

Doğru çekilen röntgenlerle çoğu dirsek kırığına tanı konulabilir. Gerekli görülürse bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) yaptırılabilir. Bu muayene ve incelemeler sonucu kırığın varlığı, şekli, özelliği ve beraberinde eşlik eden diğer travmalar tespit edilir.

 

Dirsek Kırığı Nasıl Tedavi Edilir ?

Dirsek kırıklarının iyileşmesinden sonraki en büyük problemler hareket kısıtlılığı kalması, sert dirsek oluşması veya dirsekte kalıcı şekil bozuklukları gelişmesidir.

Bu nedenlerden dolayı dirsek kırıklarının tedavisi planlanırken ve uygulanırken en başta gelen amaç erken harekete izin veren bir tedavi şemasının yapılmasıdır. Bu da tedavi planlanırken dirsek hareketinin bir an önce sağlanmasının hedeflenmesi anlamına gelmektedir.
Dirsek kırıklarında alçı yada askı gibi konservatif yani ameliyat dışı tedavi yöntemleri ancak yerinden oynamamış, ayrılmamış kırıklarda geçerlidir. Kırık pozisyonu eğer uygunsa alçı, askı yada atelle tedavi yapılabilir. Bu şekilde hareketsiz bırakmanın dezavantajı sert dirsek oluşması ile sonuçlanabilme ihtimalidir.

Bununla birlikte kırık yerinden ayrılmışsa, parçalıysa veya komplike ise ameliyat ile tedavi gerektirebilir. Ameliyatta tüm kırıkların normal anatomik pozisyonu sağlanır. Sağlam (rijit) bir tespit yapılır ve erken harekete başlanır.

Dirsek kırıklarının cerrahi tedavisinde amaç erken hareketle dirsekte olası hareket kısıtlılığının önüne geçilmesi ve erken dönemde eski hayatına dönmesinin sağlanmasıdır. O yüzden dirsek kırığı ameliyatlarından sonra doğru rehabilitasyon çok önemlidir. Bu şekilde dirsek çevresinde yumuşak dokuların eski esnekliğinin sağlanması ve skar dokusunun oluşmaması hedeflenerek tam ve ağrısız hareket genişliğine ulaşması amaçlanır.

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz