Çekiç Parmak

Çekiç Parmak Nedir

Çekiç Parmak (Mallet Finger) Nedir, Nasıl Oluşur?

Çekiç parmak parmak ucunun düşüklüğüyle karakterize bir tendon (ekstansör tendon) yaralanmasıdır. Genellikle bir travma sonucu oluşur. Parmak ucuna gelen künt bir darbe ile (spor sırasında top çarpması gibi) veya parmak ucunun bir yere takılması ile (pantolon kopçasına, çarşaf veya yastık kenarına gibi) ani bir şekilde oluşur. Her parmakta olabilir ama en çok orta, yüzük ve küçük parmakta görülür. Nadiren parmağın son eklemi üzerinde meydana gelen kesici cisim yaralanmaları sonucu da oluşabilir.

Çekiç Parmakta Şikayetler ve Muayene Bulguları Nelerdir ?

  • Parmak ucunda düşüklük olur.
  • Parmak ucu istense de kaldırılamaz.
  • Parmak ucunun son eklemi üzerinde ağrı ve şişlik olabilir.
  • Parmak ucu düşüklüğü kesici cisim yaralanması sonucu oluşmuşsa son eklem üzerinde açık yara görülür.

Çekiç Parmağın Tanısı Nasıl Konulur?

Muayene sırasında parmağın düşüklüğünü, hastanın çaba sarf etmesine rağmen parmağın ucunu kaldıramadığını fark eden doktor mutlaka röntgen incelemesi yapar. Çünkü bazı durumlarda tendon yaralanması değil, tendonun yapışma yerinde kopma kırıkları oluşabilir. Kırık da olsa şikayet ve muayene bulguları aynıdır. Tüm bu muayene ve incelemelerden sonra tendon kopmasına bağlı veya kopma kırığına bağlı oluşmuş çekiç parmak tanısı konulur.

Çekiç parmak nedir nasıl tedavi edilir
Çekiç parmak tipleri ve röntgen görüntüsü
Çekiç parmak nedir nasıl tedavi edilir
Çekiç parmak oluş mekanizması
Çekiç Parmak Ateli
Çekiç Parmak Ateli

Çekiç Parmak Nasıl Tedavi Edilir ? 

Eğer parmak ucu düşüklüğüne neden olan yaralanma açık, kesici bir cisimle olmuşsa ekstensör tendonun dikilmesi gerekir. Künt darbeyle oluşan bir mallet finger söz konusuysa hastaya özel hazırlanmış veya bu deformite için yapılmış ateller parmağa takılır ve parmağın düz durması sağlanır. Kullanılan atel 6-8 hafta süre ile bütün gün parmakta durması gerekir. Bu süre sonunda çoğunlukla tendon iyileşir. Eğer kırık söz konusu ise, atel kullanımı ile yerine yerleşmiyorsa ameliyat gerekebilir.

 

Prof. Dr. Eftal Güdemez

Ortopedi ve Travmatoloji

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz