Isırık Yaralanması

Isırık yaralanması - Hayvan Isırığı

Isırık Yaralanması Nedir?

Isırık yaralanması, hayvanlar veya insanlar tarafından oluşturulan, genelde esas kullanılan (dominant) elde, nadiren de baş ve boyun bölgesinde oluşan yaralanmalardır. Çoğu hayvan ısırıkları köpekler tarafından yapılırken ikinci sıklıkta kediler gelir. Kedi ısırığı yaraları daha sorunludur, problemlere adaydır. Hayvan ısırıklarında esas problem kuduz olasılığıdır. Kuduz nadir olarak görülen ısırık sonrası gelişen bir hastalıktır. Dünyada her yıl ortalama 55,000 kişi kuduzdan ölmektedir.

Isırık Yaralanmasında Şikayetler Nelerdir?

Dişlerin ezmesi veya yırtması ya da batması sonucu oluşan ısırık yaralanmaları alttaki dokuları ezerek ya da parçalayarak zarar verir. Aynı zamanda derideki bütünlük kaybı enfeksiyon oluşmasına da neden olabilir. Yara etrafında şişlik, ağrı, akıntı ve ateş olur. Alttaki dokuların zarar görmesine göre de parmak ucunda his kaybı, parmak hareketlerinde kayıp gibi başka şikayetler ve bulgular da olabilir.

Isırık yaralanması - hayvan ısırığı
Hayvan Isırığı
Isırık yaralanması - Hayvan Isırığı
Hayvan Isırığı
Isırık yaralanması - Hayvan Isırığı
Hayvan Isırığı
Isırık yaralanması - İnsan Isırığı
İnsan Isırığı

Isırık Yaralanması Enfeksiyon İşaretleri Nelerdir?

Yara yerinde ve çevresinde kızarıklık, ısı artışı, şişlik, kötü kokulu ve koyu renkli akıntı, ağrı, dolgunluk gibi şikayetler enfeksiyon gelişimi yönünde işaretler olabilir.

Isırık Yaralanması Tedavisi Nasıl Yapılır ?

 Isırık Yaralanmalarında İlk Yardım :

İlk yardım uygulaması ısırık yaralanmalarında çok önemlidir. Yüzeyel yaralar sabunlu sularla veya antiseptik solüsyonlarla bolca yıkanmalıdır. Yapışmayan ve antibiyotik içeriği olan özel yara bakım malzemeleri kullanılabilir. Olası sinir ve tendon yaralanmasının ciddiliği için bölge tetkik edilir. Yüzeyel yaralanmalar genelde bir hafta on gün içerisinde iyileşir. Eğer iyileşmezse veya enfeksiyon bulgusu varsa, beraberinde sinir ve tendon gibi önemli dokuların yaralanma bulgusu varsa tedavi stratejisi farklılaşabilir. Yara temizliği ve tetkiki sonrasında temiz ve bol pedli sargılarla sarılır ve şişliği engellenmek için etkilenen bölgenin kalp seviyesinden daha yukarıda tutulmasına dikkat edilerek istirahat ettirilir.

Isırık Yaralanmalarında Esas Tedavi :

Tedaviyi yapan doktorunuz genellikle açık yara takibi yapar. Herhangi bir dikişle kapatma uygulamaz. Radyolojik inceleme ve kan testleri istenebilir. Tetanoz aşısı ve antibiyotik tedavisi başlanabilir. Eğer tendonlar veya sinirler yaralanmışsa cerrahi tedavi gerekebilir. Isırık yaralanmasına neden olan hayvan bir süre toplum sağlığı uzmanları tarafından kuduz olasılığına karşı izlenmelidir.

RANDEVU VE TEDAVİ İÇİN:

444 3 777

Amerikan Hastanesi

GÖRÜŞ VE SORULARINIZ İÇİN;

info@eftalgudemez.com

mail atabilirsiniz